“Du trækker vejret forkert”. Det er der faktisk nogle, der får at vide.

Hvis du lægger to plus to sammen og får det til at give andet end fire, så er det forkert, men du kan ikke trække vejret forkert. Du bruger din vejrtrækning som et redskab til at håndtere livet.

Tænk et øjeblik på hvordan du trækker vejret, når du er ked af det. – Og så, når du er bange. – Og når du er spændt. – Glad. – Forelsket. – Klar til jobsamtalen. Når dine tanker er gået i tomgang, skaber en gåtur omrøring i dig igen. Vejrtrækningen (skal) udligner dine følelser.

Så altså -den er overfladisk, når du skal præstere. Den når ned til maven, når du sidder og arbejder almindeligt ved din computer, og den kommer gerne endnu længere ned, når du laver afslappende yoga eller mediterer.

Du udskiller ca. 70% af dine affaldsstoffer gennem vejrtrækning. Ikke ved at svede, ikke ved at gå på toilettet, bare ved at du trækker vejret! Så der er en grund til, at der skrives bøger, og der er kurser om at blive guidet til en bedre vejrtrækning. Det er virkelig en hel videnskab. Jeg ved meget lidt om, hvordan man kan optimere ind- og udåndingen, men jeg ved, at du med vejrtrækningen kan hhv. både aktivere dig selv (psyke dig op/stresse dig op) og sænke dit aktivitetsniveau (koble af).

Den egentlige grund til indlægget her, er dette med at sige til et andet menneske, at “din vejrtrækning er forkert”. Hvordan ved de, som siger det, det? Det er ret bombastisk. Vore kroppe tilpasser sig de givne situationer, vi befinder os i.

For eksempel -hvis du har travlt, trækker du ofte skuldrene lidt op. Det kan godt være, det giver spændingshovedpine og en knagende nakke på sigt, men lige der i travlheden, løfter du altså skuldrene, og bruger hvad du har, for at løfte, lette og overvinde byrden.

Der, hvor (alting) vejrtrækningen bliver til et problem, er, hvis den i for længe arbejder anderledes end det, den oprindelig er designet til. Så kommer du muligvis ikke af med så stor en procentdel affaldsstoffer. Affaldsstofferne sætter sig godt til rette i dit bindevæv og syrer et område til, som spænder op og stivner. Så nedsættes blodgennemstrømningen, der yderligere nedsætter udskillelsen af affaldsstoffer… Du bliver disponeret for alverdens ulykker. Den nedadgående spiral er i gang… Men det er alt sammen noget som sker over tid, husk det.

Ved fysisk udfoldelse varer en indånding længere tid end en udånding. Hvis du skal falde til ro, laver du udåndingen længere end indåndingen. Lad fx den ene vare 4 tællinger og den anden 5 afhængig af hvad du vil opnå.

I stedet for at tænke i rigtigt og forkert, så prøv med et ord som Hensigtsmæssigt og samtidig tune ind på din måde at trække vejret på. Ved en hel almindelig vejrtrækning på en hel almindelig onsdag uden store dikkedarer forude, og du er rask, er det mest hensigtsmæssigt at:

indåndingen blæser maven lidt ud, og på udåndingen falder maven sammen, navlen trækker sig indad med retning mod rygsøjlen. Og lad luften gå ind og ud gennem næsen.

Der er en sandsynlighed for, at din foregår modsat. Hvis det er tilfældet, må du rigtig gerne øve dig i det omvendte.

Gavner det dig at bruge skuldre og halsmuskler til at trække vejret med lige nu? Hvis ikke, så giv slip. Måske du har mulighed for at sidde lige så stille og registrere, hvordan din vejrtrækning foregår.

(I yinyogaklasserne er der hver gang fokus på vejrtrækning. Enten i form af en øvelse eller som opmærksomhed igennem hele klassen. Du kan finde tider for hold lige her.)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *