Nogle mener, at kolik ikke eksisterer, det er i stedet – forældrene!

Aaarh, det er noget af en påstand. (Og ikke mindst at træde på nogle, der i forvejen ligger ned.) Hvis det ikke må kaldes kolik, så lad os i hvert fald blive enige om, at der er noget, der hedder “Koliklignende symptomer hos spædbørn”. Kolik oversat til almindeligt dansk står for smerter i tyktarmen.

kolik? få hjælp hos Anja OpstrupDet starter ofte hen på eftermiddagen og strækker sig over flere timer, hvor baby græder og græder og græder og virker utrøstelig. Gør det alligevel – trøst. Afløs hinanden. Når den ene part er ved at have fået nok, tager en anden voksen over. Den baby skal bare vide, den ikke er alene.

Ifølge læger er det ikke noget baby tager skade af. Nej, det kan godt være, men i situationen, når skrigeriet står på, er der et eller andet, som ikke rart for baby, og forøvrigt heller ikke for forældrene som står temmelig magtesløse. Bare rolig, det aftager i 3-4 månedersalderen! Det er da en trøst. Blot 3-4 måneder endnu.

Nogle har kigget lidt på, om det er moderens kost, der indvirker på babys fordøjelse. Nogle enzymer der kommer til baby ind med modermælken? Eller et umodent fordøjelsessystem?

Her i klinikken ser jeg en lillebitte sammenhæng mellem koliksymptomerne og stress under graviditeten. Det er en svag tendens, men jeg aner den. (Og en lillebitte sammenhæng mellem mavesmerter og at der ikke er for megen ro, når den lille er født.)

Hvordan moderen har det under graviditeten, påvirker bestemt baby. Glædeshormoner, stresshormoner, det hele når ind til baby via moderkagen og navlestrengen. Og hormoner præger babys udvikling som foster. Det er jo derfor gravide (og ammende) skal holde sig fra bestemte cremer, medicin, maling, kemikalier med videre.

Nå men what to do, når baby lider af spædbarnskolik? Tag til en alternativ behandler. Bum. Det er svært at gøre meget andet selv end at give den lille mest mulig ro omkring sig. Så – helst ikke megamange gæster, eller barselsbesøg eller ud-af-huset-ture. Sæt dig ned og vær sammen med din baby. Find noget ro i hverdagen.

I forhold til behandling af kolikbørn bruger jeg som behandler meget sjældent zoneterapi på en baby. Jeg ved dog, det også virker, for jeg har efterhånden hørt mange mange beretninger om, at zoneterapi har effekt på kolik.

Men, medmindre du som forælder selv efterspørger anden terapiform, så benytter jeg mig af kranio-sakral terapi her i klinikken til disse babyer. Det virker. Hver gang.