Det kan kaldes flere ting, både taktil sky og hypersensitiv berøringssans/følesans. Også flere navne, men disse er nok lige her.

“Problemet” viser sig i forskellige udgaver, og den ene udgave udelukker desværre ikke automatisk en anden. Jeg beretter om to udgaver her:

Nogle børn bliver kaldt kræsne. Hos nogle er det sandt, hos andre har det en helt anden årsag, nemlig at det ikke er smagen, men konsistensen af maden inde i munden. Simpelthen -hvordan føles det inde i munden.  For nogle børn er det rareste mad, det allermest bløde. Sådan noget som kødsauce, hakkebøffer og McDonald-burgere. Dette kan være en indikation på at følesansen ikke er helt i balance.

taktil sky - klør det? Kranio-sakral terapi ved Anja OpstrupEn anden udgave af taktil skyhed, som jeg har oplevet nogle gange her i klinikken efterhånden, er, at der er noget med tøjet. Det kan være et sæt absolut-yndlingstøj (og ve mor, når hun forlanger, at netop det skal vaskes). At tøjet skal sidde helt bestemt. Nogle gange skal der være strømper, andre gange må ingen strømper nærme sig. Bestemte sko, som kan snøres godt til, eller kun sandaler. Tøjet kradser eller klør eller kravler. Helst lange ærmer eller korte ærmer. Helt tight eller helst løst. Forskelligt: Ja, Ocd-agtigt: Ja, men alligevel med tøjet på eller anden måde som fællesnævneren, sammen med en form for enten-eller.

Og netop tøjproblemet forværres gerne ved stress. Dvs. hvis barnet er inde i en periode, hvor der sker (eller for barnet føles det som) mange ting – børnehave, skolestart, søskende, sygdom, krav. Alt sammen noget, der får det til at spænde op indeni. Jeg, som behandler, mærker det som spændinger i barnets krop… Der kan være masser af udløsende eller forværrende faktorer. Og lige så mange knapper at skrue ned for det på. Giv ro, pauser, færre krav, mere opmærksomhed, børste kroppen (her tænkes på at give helt fysisk at styrke kropsbevidstheden).

Kranio-sakral-terapien er en ret virkningsfuld behandlingsform, når følesansen ifht tøjet går i overload. Når bølgerne går højest, og sko og tøj driller allermest, så skal der findes et meget roligt tidspunkt til det med børstningen. Hverken du eller barnet skal være i en følelse af, at dette skal overståes og så videre med dagens gerninger. Hvis det er der, I er, vil jeg nok i stedet anbefale at starte med behandling, altså kranio-sakral-terapi.