Jeg har tidligere skrevet lidt om fordøjelsen og også lavet en side med et forslag til selvbehandling af forstoppelse. Denne gang bliver det mere om – hvorfor forstoppelse. Det gør jeg i kølvandet på henvendelser, jeg har fået i klinikken. Fra mødre, hvis børn er på movicol. Jeg skriver indlægget her for at oplyse om, hvad behandling med kranio-sakral terapi har for vane at hjælpe med i forhold til hård mave. Jeg skriver ud fra alderen spædbørn/børn, men i virkeligheden kan det læses som oplysning til alle aldre.

Movicol forsøger jeg at være neutral omkring. Det er et afføringsmiddel. Hvis det anses for at være nødvendig at give til en baby eller et barn, så er det fordi, der er noget i tarmsystemet, som ikke har det godt. Afføringsmiddel lindrer symptomer, men det behandler ikke selve problemet. Det vil jeg gøre opmærksom på.

Hvis baby er født for tidligt til at kunne finde ud af at die, eller hvis mor af en eller anden grund ikke ammer, så skal baby have modermælkserstatning. Det kan være en hård (bogstaveligt talt) omgang for mave-tarmsystemet. Modermælkserstatning er ikke lige det, de gode bakterier dernede i systemet er designet til at omsætte. Det kan være en af årsagerne til hård mave eller forstoppelse.

En anden årsag til forstoppelse kan være, at der er en låsning i rygsøjlen. Som regel er låsningen i lændedelen eller nakkeregionen, og det afklemmer nerveforsyningen til mave-tarmsystemet. Nerver fungerer som budbringere, og hvis de af den ene eller anden grund bliver klemt af, kan de ikke give korrekt besked til tarmene, og så ved tarmene fx ikke, hvornår det er tid til at skubbe affaldet videre og til slut sende det ud af endetarmen.

En tredje årsag, som måske for nogle er lidt mere diffus og alternativt, er den psykiske årsag. Den vidner lidt om, hvordan baby er som person, eller hvilken situation barnet står i lige nu: Enten en lidt tilbageholdende person, eller èn der har svært ved at tage det sidste skridt og komme af med det gamle, som er færdigbrugt. Der skal ofte skubbes lidt, nødes lidt, hjælpes lidt på vej. Dette er baseret på mine sansninger og indtryk under behandling af spædbørn og børn. Og ofte har jeg mærket det hos børn, hvor fødslen er blevet igangsat pga. langt overskredet termin, og ved børn født ved kejsersnit. Den sidstnævnte gruppe har ikke fået det igangsætningslivsspark en vaginal fødsel giver baby. Vaginalt “eksploderer” babyen ud i verden, kejsersnit bliver de som regel trukket ud. Jeg håber, du kan forstå forskellen på de to fødselsmetoder?

Men uanset årsagen til forstoppelsen, er det min erfaring, at biodynamisk kranio-sakral terapi har en positiv indvirkning på mave-tarmsystemet og forstoppelsen. Afføringsmiddel gør tarmen sløv, hvorfor barnet fortsat har behov for det. Og I kan godt være langt ude ad den vej, der hedder masser af lægebesøg, afprøvning af forskellige mælkeerstatninger, test på sygehuset for laktoseallergi, movicol og så videre.

Alligevel kan kranio-sakral terapi sagtens tages ind som behandlingsform i alt det. Det løsner i spændinger omkring organerne, omkring nerverne, omkring leddene. Det sænker anspændtheden/alarmklokkerne, så kroppen får ro. Når der er ro, bliver der tid og mulighed for at fordøjelsesorganerne kan arbejde, og på den måde kan barnet hjælpes til selv at klare det meste af problemet. De rigtige forudsætninger skal “bare” tilgodeses.

Kom afsted til behandling. Jo før, jo bedre.