Jeg har tidligere skrevet lidt om fordøjelsen og også lavet en side med et forslag til selvbehandling af forstoppelse. Denne gang bliver det mere om – hvorfor forstoppelse. Det gør jeg i kølvandet på henvendelser, jeg har fået i klinikken. Fra mødre, hvis børn er på movicol. Jeg skriver indlægget her for at oplyse om, hvad behandling med kranio-sakral terapi har for vane at hjælpe med i forhold til hård mave. Jeg skriver ud fra alderen spædbørn/børn, men i virkeligheden kan det læses som oplysning til alle aldre.

Movicol forsøger jeg at være neutral omkring. Det er et afføringsmiddel. Hvis det anses for at være nødvendig at give til en baby eller et barn, så er det fordi, der er noget i tarmsystemet, som ikke har det godt. Afføringsmiddel lindrer symptomer, men det behandler ikke selve problemet. Det vil jeg gøre opmærksom på.

Hvis baby er født for tidligt til at kunne finde ud af at amme, eller hvis mor af en eller anden grund ikke ammer, så skal baby have modermælkserstatning. Det kan være en hård omgang for mave-tarmsystemet. Modermælkserstatning er ikke lige det, de gode bakterier dernede i systemet er designet til at omsætte. Det kan være en af årsagerne til hård mave eller forstoppelse.

En anden årsag til forstoppelse kan være, at der er en låsning et sted i rygsøjlen. Hvis der er en låsning, kan det klemme på nerveforsyningen til mave-tarmsystemet. Nerver fungerer som budbringere, og hvis de af den ene eller anden grund bliver klemt, har de svært ved at give korrekt besked til tarmene, og så ved tarmene fx ikke, hvornår det er tid til at skubbe affaldet videre og til slut sende det ud af endetarmen.

En tredje forstoppelsesårsag, som måske er lidt mere diffus og alternativt, er den psykiske årsag. Den kan indikere, hvordan barnet er som person: Enten en lidt tilbageholdende person, eller måske èn der har svært ved at tage det sidste skridt. Der skal skubbes lidt, nødes lidt, hjælpes lidt på vej. Dette er baseret på mine sansninger og indtryk under behandling af spædbørn og børn. Ofte har jeg også mærket det hos børn, hvor fødslen er blevet igangsat pga. overskredet terminsdag.

Uanset årsagen til forstoppelsen, er det min erfaring, at biodynamisk kranio-sakral terapi har en positiv indvirkning på mave-tarmsystemet. Afføringsmiddel overdøver tarmens eget arbejde, hvorfor barnet fortsat har behov for midlet.

Selvom I er nede ad den vej, der hedder lægebesøg, afprøvning af forskellige mælkeerstatninger, test på sygehuset for laktoseallergi, movicol og så videre, kan kranio-sakral terapi sagtens tages ind som behandlingsform i alt det. Kranio-sakral terapi virker afspændende på kroppen. Dvs. den kan løsne i spændinger omkring organerne, omkring nerverne, omkring leddene. Den kan dæmpe alarmklokkerne, så kroppen får ro. Når kroppen kommer i ro, bliver der mulighed for, at fordøjelsesorganerne kan arbejde.

Kom afsted til behandling. Jo før, jo bedre.