Man ved, at katten er ved at være gammel, når den sidder inde i drivhuset og kigger på en flaksende solsort, som også befinder sig inde i drivhuset, ca. 30 cm fra den. I gamle dage havde det været no mercy, fuglen ville være blevet nedlagt uden tøven. Men gode, gamle Emil er ved at være træt.

Kender du det der med, når hjernen looper? Tankerne snurrer om det samme igen og igen. Værre er det, når det sker om natten, slyngprogrammet går igang, og man kan bare ikke knipse sig ud af tankespindet og ind i søvnen.

Jeg har prøvet at lægge mærke til, hvad jeg tænker på, altså hvilke tanker, der bliver ved og ved med at køre. Årh, hvor er de kedelige, det drejer sig jo om indkøb, unger og forberedelse af næste måltid. Nogle gange bliver de afbrudt af noget mere spændende som mit kommende logo, hvor illustratoren har spørgsmål, jeg skal tage stilling til. Men ellers snurrer de samme om og om igen. Uden at afsløre for meget hedder det høst og korn på husbondens indre afspiller! Forestil dig lige vores samtale under aftensmaden: hold vest – “og så gjorde barnet det og det”, hold øst -“nu er den mark snart klar til høst”. Gentages, gentages, gentages. Hold vest, hold øst, hold vest…

Men prøv og tænk hvis det var tanker som, “jeg er ikke god nok”, eller “hvor er verden et trist sted”. 24 timer er der på et døgn, og hvis det er det, der kører både dag og nat, så kan man hurtigt grave sig ned i et sort hul. Jeg er igang med at læse en bog, hvor der står lidt om tvangstanker eller samme sætninger, der siges om og om igen. – Lav noget kreativt, syng, lyt til musik, hvad som helst, der får sætninger og tanker til flyde igen, fortæller bogen. Men hvis du er kommet ned i det sorte hul, så søg hjælp inden den blive dybere. Den behøver ikke at blive sværere at komme op af.

Gamle Emil behøvede ikke fuglen, den ved godt, der er mad i madskålen.